Kennisbank

A
B
C
E
F
G
L
M
N
O
P
S

Lood

Lood is een zwaar metaal dat een risico vormt voor de gezondheid van mensen. Er is vooral een gezondheidsrisico voor (ongeboren) kinderen, waar neurologische schade kan optreden.

Loden leidingen in huis opsporen

In Nederland zijn de distributie leidingen van drinkwater niet van lood. De vroegere loden leidingen zijn door de drinkwaterbedrijven vervangen. De leidingen binnenshuis zijn daar in tegen de verantwoordelijkheid van de eigenaar.

Woningen die na 1960 gebouwd zijn, hebben bij voorbaat geen loden leidingen. Het is wel mogelijk dat woningen met een bouwjaar voor 1960 nog lood in het leidingnetwerk hebben zitten. In dit geval kan lood in het drinkwater voorkomen. Lood in water testen? Neem contact met ons op.

Loden leidingen in huis herkennen

  • Zoek eerst op waar uw watermeter zit. Die zit meestal in uw meterkast of bij de cv-ketel. En soms in het toilet, badkamer, keuken of het luik onder uw voor- of achterdeur. Aan beide kanten van de watermeter loopt de waterleiding.
  • Hebt u geen watermeter? Zoek dan de hoofdkraan.

Een loden waterleiding (hier rechts van de watermeter) herkent u aan de donkere, grijze kleur

 

Een loden waterleiding herkent u makkelijk op 2 manieren:

  • Aan de kleur. Loden leidingen zijn meestal dof en grijs van kleur. Maar als u er met schuurpapier overheen gaat, zal de leiding zilver worden. Leidingen van koper zijn vaak groen. Ze worden geel of rood als u er met schuurpapier overheen gaat.
  • Aan het geluid. Een loden leiding maakt een dof geluid als u er tegenaan tikt. Bijvoorbeeld met een lepel.

Waarom we geen lood in ons water willen

Het kraanwater in Nederland is van hoge kwaliteit. Kraanwater is veilig en de gezondste keuze om te drinken. Echter, in sommige huizen en/of gebouwen zijn nog loden leidingen aanwezig. Ook kan het zijn dat er recent nieuwe kranen of leidingen zijn aangebracht. In deze gevallen kan het zijn dat er lood in het kraanwater zit.

Lood in water is niet levensbedreigend, maar het kan wel vervelende gevolgen hebben. Lood in water kan effect hebben op hersenen van jonge kinderen en bij ons allemaal op de bloeddruk en nierfunctie. Dit kan uiteindelijk leiden tot hart- en vaatziekten en chronische nierproblemen.

Volgens de Europese Drinkwaterrichtlijn mogen wij in Nederland niet meer dan 10 microgram lood per liter bevatten. Wat is de gemiddelde concentratie lood in drinkwater? Dit is in Nederland 1 microgram per liter. 

Lood in water testen

Bent u benieuwd of er lood in uw water zit? Wij willen u graag helpen met het beantwoorden van uw vraag. Op onze website Loodinwatertesten.nl kunt u een check doen of een lood-in-water-test voor u zinvol is.