Kennisbank

A
B
C
E
F
G
L
M
N
O
P
S

Lood

Lood is een zwaar metaal dat een risico vormt voor de gezondheid van mensen. Er is vooral een gezondheidsrisico voor (ongeboren) kinderen, waar neurologische schade kan optreden.

Loden leidingen in huis

In Nederland zijn de distributie leidingen van drinkwater niet van lood. De vroegere loden leidingen zijn door de drinkwaterbedrijven vervangen. De leidingen binnenshuis zijn daar in tegen de verantwoordelijkheid van de eigenaar. Woningen die na 1960 gebouwd zijn, hebben bij voorbaat geen loden leidingen. Het is wel mogelijk dat woningen met een bouwjaar voor 1960 nog lood in het leidingnetwerk hebben zitten. In dit geval kan lood in het drinkwater voorkomen.

Loden leidingen herkennen

  • Zoek eerst op waar uw watermeter zit. Die zit meestal in uw meterkast of bij de cv-ketel. En soms in het toilet, badkamer, keuken of het luik onder uw voor- of achterdeur. Aan beide kanten van de watermeter loopt de waterleiding.
  • Hebt u geen watermeter? Zoek dan de hoofdkraan.

Een loden waterleiding (hier rechts van de watermeter) herkent u aan de donkere, grijze kleur

Een loden waterleiding herkent u makkelijk op 2 manieren:

  • Aan de kleur. Loden leidingen zijn meestal dof en grijs van kleur. Maar als u er met schuurpapier overheen gaat, zal de leiding zilver worden. Leidingen van koper zijn vaak groen. Ze worden geel of rood als u er met schuurpapier overheen gaat.
  • Aan het geluid. Een loden leiding maakt een dof geluid als u er tegenaan tikt. Bijvoorbeeld met een lepel.