Enterococcen
Enterococcen (of enterokokken) zijn melkzuurbacteriën. Deze bacteriën komen voor in de darmen van mens en dier en ondersteunen de spijsverteringsprocessen. Enterococcen hebben fermenterende eigenschappen en worden toegevoegd aan sommige voedingsmiddelen, zoals rauwe worst en kaas. Enerokokkenziekten zijn urineweginfecties, endocarditis, wondinfecties of buikabcessen.
Enterococcen RT-PCR
De wettelijke erkenning van deze in de wereld unieke RT-PCR-methode zou een mijlpaal in de bewaking van de microbiologische kwaliteit van drinkwater betekenen.
Omdat het ontwikkelen van een werkbare RT-PCR-methode specifiek voor alle enterococcen-soorten (zonder detectie van andere nauw verwante genera) niet kon worden gerealiseerd, heeft Het Waterlaboratorium met haar expertise een inventarisatie opgesteld waaruit tien soorten geselecteerd zijn:
- Vier soorten zijn geselecteerd op basis van de huidige WHO-richtlijn, die enterococcen-soorten beschrijft waarvan de relatie met fecale bronnen duidelijk is: E. faecalis, E. faecium, E. durans en E. hirae.
- En nog eens zes soorten op basis van fecesonderzoek (https://doi.org/10.2166/wh.2016.209), literatuur- en MALDI-TOF onderzoek van drinkwater in Nederland en België, die ook in verband worden gebracht met fecale origine: E. casseliflavus, E. mundtii, E. gallinarum, E. moraviensis, E. haemoperoxidus en E. avium.
Met deze toepassing van RT-PCR bij calamiteiten zetten we een belangrijke eerste stap in de implementatie van snelle moleculaire technieken. Een volgende stap zullen we zetten als het onderzoek met het schaduwdraaien met de RT-PCR naast de kweekmethoden op locaties afpompstation en in het distributienet afgerond en besproken is. Verwachting is in 2021 deze vervolg stap te realiseren.