Soorten stages
Het stagebeleid kent 3 soorten stages: routinestages, afstudeeronderzoeken en snuffelstages.
Routinestage
Er worden op dit moment 5 vaste stageplekken voor routinestages geboden aan de laboratoriumscholen: 3 bij biologie (micro 2 en hydro 1) en 2 bij chemie (1 organisch en 1 anorganisch). Bij stages van 5 tot 7 maanden worden deze plekken 2 keer per jaar ingevuld. De scholen bepalen welke leerlingen deze stageplekken invullen.
Routinestages zijn in het algemeen bestemd voor MBO opleidingen. Een stage moet zowel leren als zelfstandig produceren bevatten. Het leerprogramma voor de routinestages wordt vastgesteld door de stagecoördinator in overleg met de school en de afdeling (leidinggevende en begeleider(s)), eventueel ook met de leerling.
Routinestages kunnen ook verzorgd worden voor andere instituten dan leerinstituten. In dat geval wordt er gesproken van een werkervaringsplek. Per jaar stelt HWL 1 werkervaringsplek van 6 maanden beschikbaar.
Afstudeeronderzoek en afstudeerprojecten
Wij verwelkomen studenten van HBO en Universiteit om bij ons een onderzoeksstage of afstudeeronderzoek op BSc- of MSc-niveau te doen. De onderzoeken bestaan uit vernieuwend experimenteel onderzoek op het laboratorium, literatuur- of dataevaluerend onderzoek of combinaties ervan. Afstudeeronderzoeken en afstudeerprojecten worden begeleid door vakspecialisten en onderzoekers/adviseurs. Het programma wordt vastgesteld in onderling overleg tussen universiteit of school, student, begeleider en groepshoofd.
Snuffelstage
Daarnaast wordt eens per jaar per laboratoriumschool een snuffelstage van een dag (oriëntatie dag) georganiseerd om leerlingen kennis te laten maken met het vakgebied waarin ze komen te werken en te helpen bij een eventuele richtingskeuze. Langere snuffelstages zijn te intensief en/of niet voldoende effectief. Naast verzoeken van scholen komen er ook vaak verzoeken van anderen (voornamelijk middelbare scholieren) voor een oriëntatie dagje. Er zijn per jaar in ieder geval 2 introductiedagen (in september en in februari) voor beginnende stagiairs.
Visie van het Waterlaboratorium
Uitgangspunt bij een stage- of afstudeeropdracht is dat de opdracht moet bijdragen aan de ontwikkeling van de studenten en een directe, waardevolle bijdrage moet leveren aan Het Waterlaboratorium.
- Het Waterlaboratorium wil samen met opleidingsinstituten werken aan verbetering van de kwaliteit van de studenten.
- Het Waterlaboratorium vindt dat zij vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid een bijdrage moeten leveren aan het opleiden van aankomende professionals.
- Stagiaires kunnen door hun inbreng, bijdragen aan een innovatieve en lerende organisatie.
Ben je geïnteresseerd in een stage bij ons? Stuur ons dan een mail met met jouw cv+ motivatie naar martin.dijkhuijsen@hetwaterlaboratorium.nl