Nieuws

 

RvA-audit: Nieuwe ISO 17025:2017 is binnen

Het is gelukt. Alle afwijkingen zijn opgelost. Daarmee is de audit door de Raad van Accreditatie die in maart van dit jaar heeft plaats gevonden volledig afgerond en is Het Waterlaboratorium weer klaar voor de toekomst. Maar deze audit was anders. Anders in twee opzichten.

Definities onder de loep

Een onbekend woord? In onze kennisbank vind je uitleg!

Door de coronaomstandigheden heeft deze audit niet op locatie plaats kunnen vinden maar is volledig virtueel uitgevoerd. Volgens de RvA is dit uitzonderlijk en een bijzonder teken van vertrouwen. Vertrouwen dat de RvA al eerder in onze richting kenbaar heeft gemaakt door aan te geven dat Het Waterlaboratorium in aanmerking komt voor een verlicht regime .
 
Maar minstens zo spannend was het feit dat dit jaar de overgang naar de nieuwe ISO 17025-2017 op de agenda stond. Net zoals de oude ISO staat ook de nieuwe ISO bekend door haar scherpe focus op de analysekwaliteit. Maar de nieuwe ISO kijkt nu veel sterker, ook naar een goede bedrijfsvoering in het algemeen. Zo wordt veel meer waarde gehecht aan de manier hoe het bestuur omgaat met risico’s en kansen voor de bedrijfsvoering. Of hoe onpartijdigheid in de praktijk wordt gewaarborgd. Onderwerpen die ons gelukkig niet onbekend zijn.
 
En toch heeft deze transitie veel inspanning gekost. De collega’s van Het Waterlaboratorium hebben de afgelopen 2 jaar in een gezamenlijke inspanning het Managementhandboek volledig herschreven en de interne processen hierop aangepast. Wat een klus! Des te mooier dat wij nu kunnen zeggen: Wij zijn geslaagd!