De analysemethode die we toepassen voor lood in water testen is zeer gevoelig en kan kleine hoeveelheden lood betrouwbaar detecteren. Als je voor de lood-in-water test kiest, laten wij je op onze speciaal hierop afgestemde website duidelijk zien wat het analyseresultaat betekent en welke vervolgstappen je kunt nemen. Onze aanpak sluit naadloos aan bij het 'Advies monsternamestrategie opsporen loden leidingen' welke door het RIVM, mede op basis van onze ervaringen, is opgesteld.
Lood in water testen in het nieuws
In de media is volop aandacht voor het opsporen van loden leidingen en lood in water. Meer lezen over deze nieuwsartikelen? U kunt ze hier vinden.
Lood in water testen: hoe werkt dit?
Sinds 1960 is het verboden om loden leidingen aan te leggen, maar vroeger was dit heel normaal. Men gebruikte lood in waterleidingen. Deze leidingen kunnen kleine looddeeltjes loslaten en deze deeltjes kunnen in het drinkwater terecht komen. En dat is enorm schadelijk voor de kwaliteit van het drinkwater. Een gevolg van het terechtkomen van looddeeltjes in drinkwater, is dat mensen een te hoge inname van lood hebben. Maar niet alleen in oudere woningen met loden leidingen kan dit voorkomen. Ook mensen in huizen met nieuwe leidingen en/of kranen kunnen, wanneer deze niet goed zijn doorgespoeld, een te hoge concentratie lood binnen krijgen.
Waarom willen we geen lood in ons drinkwater?
Een te hoge concentratie lood in ons drinkwater is gevaarlijk voor de gezondheid, vooral van jonge kinderen. Dit is de reden dat het belangrijk is om de juiste maatregelen te nemen wanneer uw woning loden leidingen bevat.
Wilt u een watermonster laten testen? Of bent u benieuwd hoe de test precies afgenomen kan worden en wanneer u een lood-in-water-test kunt aanvragen? Op onze website loodinwatertesten.nl kunt u een korte check doen om erachter te komen of een lood-in-water-test nodig is. Lees hier meer over lood in water testen.