Kennisbank
Carcinogeniteit
Carcinogeniteit is de eigenschap van een stof om kanker te veroorzaken. Kanker is een ongecontroleerde deling van lichaamscellen, waarbij cellen niet meer stoppen met delen en in omliggende weefsels groeien, wat leidt tot tumoren. Onder normale omstandigheden is de celcyclus een streng gereguleerd proces.
Het belang van de celcyclus en apoptose
Wanneer een cel beschadigd raakt, probeert deze de schade te herstellen met behulp van verschillende reparatiemechanismen. Als herstel niet mogelijk is, gaat de cel in apoptose, een vorm van geprogrammeerde celdood. Kanker ontstaat wanneer het genoom beschadigd raakt en de celdeling ongecontroleerd doorgaat.
Genotoxische stoffen en kankerrisico
Een stof die genotoxisch is, kan potentieel kankerverwekkend zijn, afhankelijk van hoe het lichaam de stof opneemt en verwerkt. Het risico op kanker hangt af van de blootstellingsconcentratie en het kankerverwekkende vermogen van een stof.
Multi-Hit proces van kankervorming
Kanker ontstaat vaak via een 'multi-hit'-proces, waarbij meerdere mutaties of genoombeschadigingen een cel stapsgewijs transformeren in een kankercel. Er zijn ook niet-genotoxische carcinogenen die kanker veroorzaken door andere lichaamsprocessen te beïnvloeden, wat leidt tot ongecontroleerde celdeling.