Nieuws

 

Onbekende stof in de Maas is geïdentificeerd

Sinds medio mei heeft het Limburgse drinkwaterbedrijf WML uit voorzorg een aantal keren de Maaswaterinname langdurig gestaakt vanwege concentraties van een onbekende stof die werden aangetroffen in het Maaswater. Diverse laboratoria, waaronder Het Waterlaboratorium, zijn gevraagd om onderzoek te doen naar de identiteit van de onbekende stof.

In de monsters die we aangeboden kregen vond Het Waterlaboratorium verhoogde waarden van een stof met de naam Neophytadiene, een stof die in onze database aanwezig is en die wij al jaren tegenkomen in verschillende oppervlaktewateren. Onze aanwijzing dat de onbekende stof mogelijk Neophytadiene betrof is, samen met informatie over het massaspectrum, gedeeld met collega laboratoria in Nederland en Zwitserland (AQZ, KWR en IWB Wasserlabor, Basel). Zij konden bevestigen dat het spectrum inderdaad overeenkomt met Neophytadiene. AQZ heeft vervolgens de bevestiging compleet gemaakt door de stof te bestellen en via een meting vast te stellen dat retentietijd en massaspectrum overeenkomen. Een mooi voorbeeld van hoe samenwerking tot een beter en sneller resultaat leidt. 

Neophytadiene is een stof die door algen en planten wordt aangemaakt. "De omstandigheden van de afgelopen weken waren ideaal voor de ontwikkeling van algen en daarmee de aanmaak van deze natuurlijke stof: warmte, voedingsstoffen, veel zonlicht en weinig waterafvoer met stilstaand water", aldus WML. KWR heeft een toxicologische evaluatie uitgevoerd en op basis van de beschikbare informatie wordt gesteld dat de stof geen risico's voor de gezondheid oplevert. Uit nader onderzoek is verder gebleken dat de stof goed genoeg uit het Maaswater kan worden verwijderd en WML voert overleg met ILT om de inname van Maaswater weer te hervatten. 

Voor meer informatie; zie het bericht op NOS.nl of de website van WML.

 
 

Werk samen met onze specialisten

Eelco Pieke

Senior Adviseur Chemie
eelco.pieke@hetwaterlaboratorium.nl
023 517 59 00